Monday, November 29, 2010

Mee Kari Kari

Mee Kari Kapitan

BAHAN-BAHAN:

3 sudu besar serbuk kari ayam

Santan (1 1/2 biji kelapa)

Air asam jawa

BAHAN KISAR:

15 ulas bawang merah

10 ulas bawang putih

3 cm halia

2 cm kunyit hidup

10 biji buah keras

8 tangkai cili merah

BAHAN HIRIS:

4 batang serai

3 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

3 cm halia

1 batang bunga kantan

BAHAN MI:

3 keping kek ikan

1 paket bebola ikan

500 gm isi ayam

6keping fucuk (potong 4)

150 gm isi kerang

Sedikit kacang panjang (hiris)

2 bungkus mi kuning (celur)

100 gm taugeh (celur)

100 gm sawi (celur)

2 keping tauhu (goreng)

3 sudu besar cili kering kisar

3 biji telur (rebus)

Bawang goreng

Daun sup

Daun bawang

Limau nipis

CARA MENYEDIAKAN:

1. Gaul bahan kisar kecuali cili kering bersama serbuk kari, bahagi kepada dua bahagian, satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama isi ayam.

2. Panaskan periuk dan tumis bahan hiris kecuali bunga kantan hingga naik bau.

3. Kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yang telah dicampur dengan bahan kisar.

4. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak.

5. Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.

6. Kacau sebentar dan masukkan isi ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi.

7. Setelah itu masukkan santan, kek dan bebola ikan, fucuk, kerang dan tauhu.

8. Kemudian bubuh garam, dan biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan kacang panjang.

No comments:

Post a Comment