Monday, November 29, 2010

Pulut Panggang


Pulut panggang

BAHAN-BAHAN:

1 kg beras pulut

300 gm kelapa parut

50 gm udang kering

5 tangkai cili merah

3 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

2 batang serai

Daun pisang

Lidi

Air

Garam


CARA MENYEDIAKAN:

1.Mula-mula rendam pulut selama sejam, kemudian gaulkan dengan garam dan dikukus

sehingga pulut masak.

2.Untuk intinya, kisar bawang besar, bawang putih, udang kering, cili merah dan serai.

3.Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar tadi sehingga garing.

4.Selepas itu masukkan kelapa parut dan bubuh garam secukup rasa.

5.Sangai sehingga kelapa kering. Angkat dan sejukkan.

6.Kemudian layurkan daun pisang, ratakan pulut, masukkan inti di tengah-tengah dan digulung.

Sepitkan kiri kanan daun pisang dengan lidi.

7.Akhir sekali, panggang

No comments:

Post a Comment