Monday, November 29, 2010

Ketam Madu


Bahan-bahan:

2 ekor ketam saiz besar
1 biji tomato
2 sudu kecil cili boh
1 sudu kecil rempah briani
1 cawan santan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil madu
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Kisar:

1 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ketam dan goreng hingga masak.

2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis kesemua bahan kisar sehingga naik aroma.

3. Masukkan bahan lain kecuali santan, madu dan ketam. Biarkan sehingga pes naik bau baru dimasukkan madu dan santan.

4. Setelah mendidih, baru masukkan ketam dan biar sebati.

5. Apabila kuah pekat barulah diangkat dan dihiaskan.

No comments:

Post a Comment