Monday, November 29, 2010

Mee rebus

Bahan-bahan:

1 kg mi kuning - direbus
1/2 kg tauge
2 cawan minyak
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan taucu - basuh dan kisar halus
Gula dan garam secukup rasa
200 gm kacang tanah - dikisar halus
50 gm serbuk lada
300 gm daging cincang
4 liter air
3 labu bawang besar - dihiris
10 ulas bawang putih - dikisar
4 biji buah keras - dikisar
2 batang serai
4 cm halia
4 cm lengkuas
150 gm ikan bilis (halus) - direbus dan kisar
200 gm udang geragau - direbus dan kisar

Bahan Tabur:
Tauhu goreng - dipotong dadu
Daun sup, daun bawang, cili hijau - hiris
Bawang goreng
Telur rebus, limau kasturi - dibelah
Kicap

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumis daging cincang dan balik-balikkan hingga kuning serta garing. Angkat dan ketepikan.

2. Tumis bawang hiris dalam lebihan minyak gorengan daging, apabila garing masukkan bahan kisar, serbuk lada dan air.

3. Biar mendidih hingga naik minyak. Sendukkan minyak ke dalam mangkuk lain dan biarkan kuah yang masih di dalam periuk berada di atas dapur. Masukkan kacang, taucu, garam, gula, serai, lengkuas dan halia, biarkan mendidih sekali lagi. Campurkan tepung, kacau rata dan iarkan sehingga mendidih.

4. Tutup api dan tuangkan minyak yang telah diasingkan di dalam mangkuk tadi. Kacau lagi.

No comments:

Post a Comment