Monday, November 29, 2010

Mi Dadar


Bahan-bahan:

3 biji telur
2 sudu besar susu cair
1 tangkai daun bawang - dimayang halus
1 sudu kecil serbuk lada sular
2 1/2 cawan air
1/4 cawan minyak masak
3 bungkus mi kering
1 kiub perasa ayam

Cara Menyediakan:

1. Pukul telur sebentar, masukkan susu, daun bawang, serbuk lada sulah dan kiub perasa ayam, pukul lagi.

2. Didihkan air, celur mi kering hingga lembut. Tuskan airnya.

3. Masukkan mi ke dalam telur. Panaskan minyak sebanyak dua sudu besar. Tuangkan campuran mi dan dadar, biarkan keemasan dan balikkan.

4. Angkat dan hidangkan bersama sos kicap bercili.

Sos cili Berkicap

Bahan-bahan:

5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu besar udang kering - tumbuk
1 sudu besar cili kisar
1/2 cawan sos tomato
1 sudu besar minyak
Kicap dan gula secukup rasa
1 sudu besar kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk

Cara Menyediakannya:

1. Panaskan minyak dalam periuk kecil, tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.

2. Masukkan cili dan kacau hingga naik minyak.

3. Seterusnya masukkan sos tomato. Perisakan dengan kicap dan gula.

4. Taburkan kacang tanah dan hidangkan bersama mi dadar.

No comments:

Post a Comment