Tuesday, November 30, 2010

Popia Basah

Bahan Kulit Popia:

600 gm tepung gandum
600 gm air
1 sudu kecil cuka
2 sudu kecil minyak jagung
1 1/2 sudu kecil garam

Bahan Inti Popia:

300 gm sengkuang - diparut kasar memanjang
1 batang lobak merah - diparut kasar memanjang
5- gm udang kering - digoreng garing dan ditumbuk halus
100 gm udang segar - dipotong kecil
4 ulas bawang putih - dicincang halus
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
100 gm kacang pancang - dipotong kecil nipis
200 gm tauge
2 biji telur - digoreng hancur
Sedikit bijan - disangai
Sedikit kacang tanah - disangai dan ditumbuk
Sedikit bawang goreng

Bahan Sos:

50 gm cili kering - dikisar halus
5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
Sedikit air asam jawa dan garam secukup rasa
100 gm isi betik dikisar halus untuk memekatkan kuah

Cara Menyediakan Kulit:

1. Untuk kulit popia; satukan kesemua bahan dan gaul hingga sebati. Kemudian perapkan aduanan sekurang-kurangnya empat jam. Pastikan adunan ini tidak bergentel atau 'bertali'.

2. Dengan api sederhana, panaskan sedikit minyak jagung di atas pan panas, setelah betul-betul panas, lengserkan adunan di atasnya hingga terhasil kulit popia yang nipis.

3.Biarkan sehingga kulit popia benar-benar masak sebelum diangkat. Letakkan diatas pinggan dan tutup kulit popia dengan tuala lembap.

Cara Menyediakan Inti:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik aroma, kemudian masukkan udang segar.

2. Masukkan lobak merah, kacang panjang, sengkuan dan tauge, gaul rata seketika. Masukkan udang kering dan garam secukup rasa.

3. Masukkan telur yang telah digoreng hancur, kacau seketika, angkat dan biarkan inti sejuk.

Cara Menyediakan Sos:

1. Satukan semua bahan dan masak seketika.

Cara Menyediakan Popia:

1. Ambil sekeping kulit popia, sapukan sedikit sos di atasnya, isikan inti di tengahnya, taburkan bawang goreng, kacang tanah serta bijan dan gulung seperti menggulung kuih ketayap.

(Anda juga boleh menyapu sos dan menabur kacang, bijan dan bawang goreng di atas popia yang siap digulung)

No comments:

Post a Comment