Friday, November 19, 2010

singgang daging kelate

Bahan-bahan ( terpulang )

  • Daging (ikut suka banyak mana)-dihiris nipis-nipis
  • 2 jenis cili (cili padi, cili kering-jika suka pedas)
  • Ketumbar-ditumbuk sedikit
  • asam keping (ikut suka)
  • bawang putih
  • bawang merah
  • lengkuas
  • sedikit manisan kerek/gula melaka
  • budu (memang lagi sedap kalau masukkan)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Daging dipotong nipis, sejat
  2. Bawang putih, merah, lengkuas dipotong nipis, Cili padi di potong kecil-kecil
  3. Masukkan semua bahan dan gaul lebih elok kalo diperap sekajap.
  4. Jerang diatas api sampai daging masak. Rasanya daging singam ni pedas, manis, masin dan masam. Makan dengan nasi putih.

Tag

No comments:

Post a Comment

Post a Comment