Monday, November 29, 2010

Rendang Ikan


Rendang Ikan

BAHAN-BAHAN:

1 kg ikan tenggiri

1 biji kelapa (parut)

2 sudu kecil serbuk kunyit

1 helai daun kunyit (mayang halus)

3 helai daun limau

Minyak masak

Garam dan gula

BAHAN KISAR:

10 ulas bawang merah

10 ulas bawang putih

10 tangkai cili padi

3 cm halia

2 cm lengkuas

2 batang serai

CARA MENYEDIAKAN:

1. Ikan digaul dengan kunyit dan goreng. Ketepikan.

2. Setengah biji kelapa parut dijadikan kerisik dan sete­ngah biji lagi diambil santan. Ketepikan.

3. Tumis bahan kisar hingga garing kemudian masukkan santan, kerisik, daun kunyit, daun limau dan garam.

4. Kemudian masukkan ikan dan kacau hingga sebati.

No comments:

Post a Comment