Tuesday, November 23, 2010

rendang daging

Bahan-bahan

  • 1 kilo daging, dipotong ikut suka
  • 1 liter santan
  • ½ cawan kerisik
  • 2 keping asam keping, direndam, cuci bersih dan dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 ketul gula melaka (sederhana besar)
  • 4 sudu makan gula
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa jika suka

Bahan untuk dikisar

  • 20 batang lada merah
  • 20 batang cili padi thailand
  • 500 gram bawang kecil
  • 6 biji bawang besar
  • 10 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 3 inci halia
  • 4 inci kunyit hidup
  • 1 inci lengkuas
  • 1 helai daun kunyit (batangnya dibuang)

Cara-cara

01.Bahan yang telah dikisar dimasukkan dalam kuali bersama daging.

02.Masak sebentar sehingga kering airnya sedikit, kemudian masukkan santan, gula melaka, kerisik, daun limau purut, asam keping, garam dan serbuk perasa.

03.Masak lagi sehingga ia kering. Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment