Sunday, November 28, 2010

Jejari Tauhu

Bahan-bahan:

300 gm tauhu lembut - dihancurkan
100 gm isi ayam - dikisar halus
100 gm udang - buang kulit dan kisar halus
3 keping cendawan kering - direndam dan cincang
1/2 batang lobak merah - dicincang
1 sudu besar bawang goreng
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya

Untuk Menggoreng:

3 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakan:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul hingga sebati. Alaskan dulang dengan plastik tahan panas dan tuangkan adunan tauhu. Ratakan dan kukus selama 20 minit. Bila sejuk, potong selebar 2 cm.

2. Gaul jejari tauhu dengan tepung jagung kemudian goreng dalam minyak sehingga kuning keemasan. (Jika suka rasa rangup, bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan celup jejari tauhu sebelum menggorengnya).

No comments:

Post a Comment