Sunday, November 14, 2010

Resepi KERABU JANTUNG PISANG


Bahan – Bahan:

1 biji jantung pisang

5 tangkai ulam raja

1 biji mangga muda

100 gm tauge

5 tangkai cili merah

1 ulas bawang merah

1 sudu besar ikan bilis tumbuk

Garam secukup rasa

CARA-CARANYA:

1. Belah dua jantung pisang dan celur di dalam air panas selama beberapa minit sehingga lembut. Hiris halus dan masukkan ke dalam mangkuk.

2. Hiris halus ulam raja dan mangga muda. Gaulkan bersama jantung pisang tadi.

3. Tumbuk cili merah dan campurkan dengan bahan-bahan di dalam mangkuk tadi.

4. Masukkan juga ikan bilis tumbuk dan garam secukup rasa. Gaul rata.

5. Masukkan tauge dan bawang merah yang telah dimayang halus. Gaul sebati dan hidangkan. 

No comments:

Post a Comment