Thursday, November 4, 2010

sponge kek cocktail

Bahan-Bahan:

250gm coklat sponge mix

3 biji telur ayam Gred A

100ml air

100ml minyak masak

Cara-Cara:

1. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celsius

2. Masukkan kesemua bahan ke dalam mixer bowl dan pukul dengan high speed selama 8 minit hingga betul-betul kembang dan kental.

3. Masukkan minyak dan pukul lagi selama 2 minit

4. Tuang adunan ke dalam loyang berlapik grease proof paper.

5. Bakar selama 30 minit

Toppingnya:

1 tin fruit cocktail, toskan syrupnya

250 ml fresh cream

Cara-Cara:

1. Pukul cream sampai kental dan gebu.

2. Belah kek kepada 2 atau 3 bahagian dan basah setiap permukaan dengan air syrup cocktail.

3. Sapukan cream dan susun fruit coctail pada setiap lapisan.

4. Akhir sekali, sapukan cream pada seluruh permukaan dan hias permukaan atas dengan fruit cocktail dan tepi kek dengan chocolate rice. 

No comments:

Post a Comment