Wednesday, November 17, 2010

Ayam Kicap



  • 6 ketul kepingan ayam diperap garam kunyit
  • bawang merah besar 2 labu *sebiji untuk dimayang dan ditumis, sebiji lagi untuk dihiris sebagai hiasan*
  • bawang puteh 1 ulas *dicincang halus*
  • halia muda 2 inci *dihiris macam batang mancis*
  • cili merah *dimayang sebagai hiasan*
  • sos cili
  • sos tomato
  • kicap manis cap kipas udang
  • setengah cawansedikit air masak
  • dua tiga helai daun limau purut
Cara:
  1. Goreng ayam hingga masak sempurna
  2. Guna kuali lain, tumis bawang merah yang dimayang, bawang puteh serta halia.
  3. Masukkan kicap tiga empat renjis diikuti dengan sesudu besar sos cili dan sos tomato
  4. Tambahkan sedikit air masak.
  5. Bila dah nampak cantik berkilat, masukkan ayam, balik2kan dalam kuah tadi.
  6. Masukkan lebihan air masak, hirisan bawang merah, cili merah dan daun limau purut. Kecilkan api.
  7. Biarkan kuah likat dan nampak naik minyak, baru ditutup api.
  8. Dah siap.... wangiiii bau ayam kicap tu bila dah masuk daun limau purut...
** nota: Tak perlu ditambah garam sebab rasa kicap dah secukup rasa ditambah dengan ayam goreng yang dah digaram-kunyit.

No comments:

Post a Comment