Monday, November 1, 2010

mee kari

Bahan-Bahan:

8 biji bawang merah dikisar halus

3 biji bawang putih dikisar halus

1 peket serbuk kari daging

2 sudu besar cili giling atau cili boh

1 bungkus mee kuning dicelur

Tauge (50sen) dicelur

Sawi dicelur

Daun kobis dipotong

Daun kesum

1 batang bunga kantan dihiris kasar

Cili api

Bawang goreng

Sedikit air asam jawa

Garam Minyak untuk menumis

2 keping tauhu dan dipotong kecil

300g udang(mula-mula dibuang kulit, kulit udang di cuci sekali, dikisar halus, dan ditapis airnya)

200g isi kerang

300g daging

1 keping kek ikan(fishcake) dipotong

4 biji bebola ikan(fishball) dibelah empat

4 biji telur direbus

Santan dari 1 biji kelapa

Sedikit air

Caranya:

Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.

Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.

Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa dan air rebusan kulit udang bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa.

Biar sehingga daging empuk.

Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, bunga kantan, daun kesum, daun kobis, kek ikan, bebola ikan dan baki santan.

Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.

Cadangan Hidangan:

Masukkan mee kuning, sawi,tauge, dan telur rebus ke dalam mangkuk.

Tuangkan kuah mee ke atasnya.

Hiaskan dengan cili api, daun bawang dan bawang goreng.





No comments:

Post a Comment