Bahan-bahan:
200 gm pasta fusili
200 gm daging daging pinang - dipotong nipis dan dibersihkan
2 sudu besar rempah kurma
3 tangkai daun ketumbar - dihiris halus
2 sudu besar yogurt perisa asli
2 cm halia - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
40 gm minyak sapi
2 sudu mentega
5 cawan air panas
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
Timun (jika suka - dibelah dan dikerat 4cm)
Cara Menyediakan:
1. Masukkan air panas dan pasta fusili ke dalam mangkuk kaserol tinggi, renggangkan penutupnya dan masak dengan kuasa high selama 8 minit. Tuskan dan gaulkan fusili dengan mentega. Ketepikan.
2. Gaulkan daging dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk, rempah kurma, garam dan serbuk lada sulah serta sedikit air. Perapkan selama 15 minit.
3. Panaskan minyak sapi selama seminit dengan kuasa high. Masukkan daging, kacau dan masak dengan kuasa high selama 10 minit. Keluarkan.
4. Masukkan yogurt dan masak selama seminit lagi. Keluarkan dan kacau.
5. Taburkan daun ketumbar dan kacau hingga rata. Hidangkan bersama pasta fusili.
No comments:
Post a Comment