Monday, November 29, 2010

Kek Oren

Kek Oren

BAHAN A:

200 gm mentega

1 sudu besar ovalatte

225 gm gula kastor


BAHAN B:


250 gm tepung superfine

1/8 sudu kecil garam

1 1/2 sudu kecil serbuk penaik


BAHAN C:


5 biji telur gred B

35 gm susu cair

1 sudu besar perisa oren


CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul bahan A sehingga kembang lebih kurang lima minit.

2. Ayak bahan B dan masukkan bahan C ke dalam bancuhan A, pukul hingga rata.

3. Akhir sekali masukkan bahan B ke dalam semua adunan tadi. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 hingga 180oC atau sehingga masak.


BAHAN KRIM:

BAHAN A:

250 gm krim keju

50 gm mentega

100 gm susu pekat


BAHAN B:

50 ml air gula (pekat)

BAHAN C:

Bahan perasa ikut suka


CARA MENYEDIAKAN:

1. Putar bahan A sehingga kembang dan masukkan bahan B.

2. Apabila krim sudah siap dan sapukan pada kek.

3. Hiaskan mengikut kreativiti anda sendiri.

No comments:

Post a Comment