Lemak Tempoyak Ikan Patin
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan patin
250 ml santan
3 batang serai (ketuk)
4 sudu besar tempoyak
1 keping asam gelugur
3 tangkai cili merah (belah 2)
3 tangkai cili hijau (belah 2)
2 biji tomato (potong 4)
Garam
Air secukupnya
BAHAN KISAR:
15 ulas bawang merah
10 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.
3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.
4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.
5. Kacau semula selama 10 minit kemudian masukkan cili dan tomato.
6. Akhir sekali tambahkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment