Monday, November 29, 2010

Sup Tulang

Sup Tulang

BAHAN-BAHAN:

1 kg tulang rusuk lembu

4 biji ubi kentang

10 ulas bawang merah (tumbuk)

5 ulas bawang putih (tumbuk)

1 cm halia muda (tumbuk)

1 1/2 sudu kecil lada hitam

1 sudu kecil jintan putih (tumbuk)

1/2 sudu kecil jintan manis (tumbuk)

4 biji buah pelaga (ketuk)

1 cm kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

2 kuntum bunga cengkih

2 tangkai daun sup

Sedikit bawang goring


CARA MENYEDIAKAN:

1.Rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut.

2.Masukkan ubi kentang. Ketepikan.

3.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau dan tuangkan

ke dalam periuk rebusan tulang tadi.

4.Seterusnya, masukkan sedikit garam dan kacau rata.

5.Masukkan pula daun sup dan bawang goreng.

6.Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment