Sunday, November 28, 2010

Sambal Kacang Berlauk


Bahan-bahan:

300 gm ayam - dipotong kecil
Sedikit serbuk kunyit dan garam
200 gm kacang tanah - disangai dan dikisar kasar
3 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar:

15 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm belacan

Cara Menyediakan:

1. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam, goreng separuh masak.

2. Panaskan minyak, tumis kesemua bahan kisar sehingga baik aroma dan pecah minyak.

3. Masukkan kacang tanah dan air asam jawa, masak sehingga pekat.

4. Masukkan ayam tadi, dan masak lama dengan api sederhana sehingga kacang benar-benar masak.

5. Perisakan dengan garam dan gula, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment