Monday, November 29, 2010

Hidangan Telur

Itik Pulang Petang



Bahan-bahan:

6 biji telur - direbus keras
1 biji kentang - direbus hingga empuk
1 sudu besar mayonis
3 sudu besar isi ikan tuna (dalam tin)
1/4 tangkai cili merah - dicincang halus
1 tangkai daun bawang - dihiris halus
1 tangkai daun saderi - dihiris halus
1/4 batang lobah merah - dipotong nipis bentuk kepala itik
1/4 biji timum dibentuk nipis bentuk ekor
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
24 kuntum bunga cengkih

Cara Menyediakan:

1. Telur rebus dibelah dua kemudian dikeluarkan kuningnya.

2. Lecekkan kuning telur bersama-sama ubi kentang rebus dan isi ikan tuna sebelum digaul hingga rata dengan mayonis, cili merah, daun bawang, daun saderi, garam dan serbuk lada sulah.

3. Masukkan sesudu besar campuran kuning telur ke dalam putih telur kemudian hiaskan seperti itik dengan menggunakan hirisan lobak merah sebagai kepala dan hirisan timun sebagai ekor. Cucukkan bunga cengkih di sebelah kiri dan kanan lobak merah untuk dijadikan mata.

Bergedil Telur Puyuh

Bahan Untuk Bergedil

500 gm isi ayam
500 gm ubi kentang
2 biji telur - asingkan putih dan kuning
1/2 sudu teh lada putih
2 labu bawang besar - didadu
1 tangkai daun bawang dan daun sup - dimayang
15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng
1/2 sudu teh serbuk kari daging
1 cawan serbuk roti
Sedikit garam
6 cawan minyak masak untuk goreng terendam
20 biji telur puyuh - rebus keras dan kupas kulitnya

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan isi ayam dan cincang halus. Panaskan sebentar di dalam kuali hingga kering airnya.

2. Kupas ubi kentang, bersihkan dan potong setebal 2 cm. Goreng hingga masak menggunakan tiga cawan minyak. Tumbuk halus.

3. Satukan ubi kentang tumbuk dengan isi ayam, kuning telur, lada putih, bawang besar, bawang goreng, daun bawang dan daun sup, rempah daging serta garam. Gaul rata.

4. Pukul putih telur hingga kembang. Ketepikan.

5. Ambil sedikit adunan kentang, leperkan, isi telur puyuh dan bungkus kembali mengikut bentuk telur.

6. Panaskan minyak, celup dalam putih telur, golekkan atas serbuk roti dan goreng terendam hingga kuning.

7. Angkat dan hidangkan bersama kuah bergedil.


Kuah Bergedil:

Bahan-bahan:

2 sudu besar tomato puri
1 sudu kecil serbuk cili
4 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
1/2 cawan air
2 ulas bawang putih - ditumbuk

Cara Menyediakan:

1. Campurkan kesemua bahan masak hingga mendidih.

2. Hidangkan bersama bergedil telur puyuh.

Telur Dadar Melaka

User Rating: / 9
PoorBest

BAHAN-BAHAN:

3 biji telur
2 tangkai kacang panjang (hiris halus)
1 labu bawang besar (hiris)
3 sudu besar cincaluk
Sedikit serbuk lada hitam

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pecahkan telur dan masukkan kacang panjang, bawang besar, cincaluk dan serbuk lada hitam. Pukul sehingga sebati.

2. Titiskan sedikit minyak di atas kuali leper. Kemudian dadarkan telur dan goreng sehingga masak

Telur Semarang

BAHAN-BAHAN:

6 biji telur rebus
3 cawan santan sederhana pekat
3 tangkai cili merah - tumbuk kasar
1 labu bawang besar - tumbuk
4 biji buah keras - tumbuk
1 sudu besar ketumbar - tumbuk
2 helai daun limau purut

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.

2. Tuangkan santan, masukkan telur dan daun limau purut.

3. Rasakan dengan garam. Biarkan ia mereneh sehingga kuah pekat.

Bayam Dadar

Bahan-bahan:

1 pokok bayam - ambil daunnya sahaja
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1/2 sudu kecil serbuk pala
2 biji telur
2 sudu besar susu segar - disatukan
1/2 cawan air
Secubit garam
Acuan gegelang untuk menggoreng
1/2 cawan minyak
50 gm mentega

Cara Menyediakan:

1. Celur daun bayam hingga lembut dan tuskan.

2. Panaskan minyak dan goreng bawang besar. Pindahkan bawang ke dalam mangkuk kemudian masukkan daun bayam, serbuk pala, garam, telur dan bancuhan susu segar. Kacau hingga rata.

3. Letakkan acuan gegelang ke atas kuali leper dan masukkan sedikit mentega ke dalamnya.

4. Dengan api sederhana, tuangkan sesenduk adunan telur ke dalam acuan gegelang tadi. Masak sehingga garing sedikit baru dikeluarkan daripada gegelang dan terbalikkan. Goreng lagi hingga masak baru diangkat.

5. Ulang sehingga habis kesemua adunan telur dan hidangkan panas-panas bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment