Wednesday, November 24, 2010

Resepi AYAM GORENG Kedai Mamak


1 ekor ayam (potong 4 atau 6 )

5 sudu makan pes bawang putih

5 sudu makan pes halia

5 sudu makan serbuk cili

2 sudu teh serbuk ketumbar

2 sudu teh serbuk jintan manis

1 biji telur

Tepung beras secukupnya

Garam secukup rasa

Minyak untuk menggoreng

Daun kari (digoreng sekejap dan ditabur pada ayam)

Caranya:

1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.

2. Perap selama 30 minit.

3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.

4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep fryer pada suhu 160 darjah celsius selama 15 minit atau hingga masak.

5. Angkat dan toskan. Taburkan dengan daun kari goreng dan sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment