Monday, November 29, 2010

Paprik Ayam


Paprik Ayam

BAHAN-BAHAN:

500 gm ayam (dipotong kecil dan goreng)

150 gm sos tomato

150 gm sos cili

100 gm sos tomyam

3 batang serai (hiris)

4 helai daun limau purut

1 biji limau nipis

2 tangkai cili merah

2 tangkai cili hijau

1 labu bawang besar (mayang)

7 tangkai cili padi

50 gm kacang panjang

50 gm jagung muda (belah dua)

50 gm tomato

100 gm bunga kobis

Daun ketumbar

Garam

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak dan masukkan sos cili, sos tomato dan sos tomyam dan tumis sehingga pecah minyak.

2. Masukkan serai, daun limau purut, cili merah, cili hijau, bawang besar, cili padi dan air limau nipis dan kacau rata.

3. Masukkan pula ayam, kacang panjang, jagung muda, tomato, bunga kobis dan gaul lagi.

4. Masukkan garam dan masukkan daun ketumbar, gaul rata. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment