Solok Lada
BAHAN-BAHAN:
10 tangkai cili hijau
2 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ekor ikan kembung rebus
Sedikit lada hitam
1/2 biji kelapa (parut dan goreng seketika)
1 biji telur
Sedikit santan
Sedikit garam dan gula
CARA MENYEDIAKAN:
1) Rebuskan ikan dan ketepikan. Kemudian tumbuk lada hitam sehingga
lumat dan masukkan bawang.
2) Masukkan pula serai bersama ikan yang telah dibuang tulangnya dan tumbuk
lagi hingga lumat.
3) Gaulkan bahan-bahan tumbuk tadi bersama telur dan kelapa parut muda sehingga
rata dan sumbatkan ke dalam cili hijau yang telah dibuang bijinya.
4) Ulang langkah yang sama sehingga semua cili habis.
5) Akhir sekali rebuskan cili tadi bersama santan selama 10 minit.
No comments:
Post a Comment