Monday, November 29, 2010

Solok Lada

Solok Lada

BAHAN-BAHAN:

10 tangkai cili hijau

2 batang serai

5 ulas bawang merah

3 ekor ikan kembung rebus

Sedikit lada hitam

1/2 biji kelapa (parut dan goreng seketika)

1 biji telur

Sedikit santan

Sedikit garam dan gula


CARA MENYEDIAKAN:

1) Rebuskan ikan dan ketepikan. Kemudian tumbuk lada hitam sehingga

lumat dan masukkan bawang.

2) Masukkan pula serai bersama ikan yang telah dibuang tulangnya dan tumbuk

lagi hingga lumat.

3) Gaulkan bahan-bahan tumbuk tadi bersama telur dan kelapa parut muda sehingga

rata dan sumbatkan ke dalam cili hijau yang telah dibuang bijinya.

4) Ulang langkah yang sama sehingga semua cili habis.

5) Akhir sekali rebuskan cili tadi bersama santan selama 10 minit.

No comments:

Post a Comment