Kek Coklat Amerika
BAHAN KEK:
6 biji telur gred A
75 gm serbuk koko
150 ml air
225 gm gula
115 gm tepung
BAHAN COKLAT:
200 gm krim
250 gm coklat masakan (cincang)
50 ml sirap coklat
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul telur dan gula sehingga gebu. Tuangkan air dan pukul sebati. Kemudian masukkan pula tepung dan serbuk koko yang telah diayak.
2. Pukul lagi sehingga sebati. Tuangkan adunan di dalam bekas dan bakar pada suhu 195oC sehingga 200oC selama 35 minit atau 45 minit.
3. Untuk bahan coklat, panaskan coklat masakan dengan krim di atas api sederhana sehingga cair secara double boiler. Kemudian masukkan sirap coklat. Kacau sehingga sebati. Setelah sejuk, tuangkan di atas kek yang telah dimasak.
No comments:
Post a Comment