Monday, November 29, 2010

Tauhu Telur Masak Lemak

Tauhu Telur Masak Lemak Kuning
Tauhu Telur Masak Lemak Kuning

BAHAN-BAHAN:

10 biji telur

20 gm stik ketam (hiris)

20 gm kacang panjang (hiris)

20 gm cendawan (hiris)

100 gm belimbing buluh

50 gm kunyit hidup (kisar)

500 ml santan

2 batang serai (ketuk)

2 ulas bawang merah (hiris)

Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pecahkan sebiji telur ke dalam mangkuk yang kecil dan masukkan sedikit bahan-bahan hiris.

2. Kemudian kukus sehingga masak. Sementara itu, masakkan santan dan masukkan bersama bawang, serai, kunyit hidup, belimbing, garam dan gula.

3. Apabila santan mendidih masukkan telur yang telah dikukus tadi. Renehkan seketika di atas api sederhana barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment