Tuesday, November 23, 2010

ikan keli cili api

bahan-Bahan

  • 1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah)
  • 1 biji kelapa - asingkan pati
  • 15 - 25 biji cili padi
  • 2 sisir pisang muda (sederhana besar)
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • ½ inci kunyit
  • Limau kasturi
  • Garam secukup rasa

Cara Masakan

01.Kisar cili padi bawang, kunyit dan pisang muda yang dipotong-potong (tak perlu buang kulit. Cuma basuh bersih-bersih) bersama sedikit santan.

02.Masukkan ke dalam periuk yang telah dipanaskan.

02.Masukkan ikan keli yang sudah dikelar. Kemudian masukkan lebihan santan cair dan kacau, jangan bagi pecah minyak.

03.Masukkan garam dan setelah ikan masak masukkan pati santan.

04.Tutupkan api, perahkan limau dan olehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment