Bahan Doh:-
1 sudu minyak sapi
...1 sudu butter
100 ml air
1/2 sudu kecil garam
1 biji jus limau kasturi
225 g tepung gandum
Cara menyediakan doh:-
1. Minyak sapi, butter air dan garam dimasak hingga mendidih. Masukkan jus limau kasturi dan terus tutupkan api.
2. Buatkan bulatan di tengah tepung, dan tuangkan bahan panas tadi perlahan-lahan. Gaulkan rata menggunakan sudu. Uli hingga sebati dan ketepikan sebentar selama 10 minit.
Bahan Inti:
*100g ikan bilis/udang kering
*2 ulas bawang putih
*3 biji lada merah
*1 batang serai
(kisar bahan bertanda *)
Garam dam gula
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara Menyediakan Inti:-
1. Tumiskan bahan kisar hingga kering. Perasakan. Kemudian sejukkan.
Untuk membuat karipap mini:-
1. Canai doh nipis-nipis, dan terapkan sebesar duit syiling 50sen. Isikan inti dan kelim kemas-kemas. Buat hingga habis.
2. Goreng dalam minyak terendam, sambil tu gaul-gaulkan karipap tersebut hingga kecoklatan yang rata. Angkat dan toskan. Jika nak simpan, sejukkan dan bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh
ReplyDeletethank's gan