KUAH KACANG
D
1kg kacang tanah(digoreng dan ½ blend halus dan ½ lagi kasar)
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
4 biji buah keras
2cm halia
20 biji cili kering ( terpulang kalau nak pedas leh tambah lagi)
Sedikit belacan(tapi Umi selalu ganti ngan ikan bilis)
2cm lengkuas dititik
4 batang serai dititik
1 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa (kalau nak kuah kacang yang agak manis tambah gula lebih sikit,Umi selalu guna gula kabung tp gula biasa pun best gak)
Caranya:
Kisar halus bahan2 yang diboldkan di atas ( hehe..malas tul nak taip), inilah cara Umi masak kuah kacang tak tau la sama ke tak dengan cara anda semua,ok kita start masak…panaskan minyak dalm kuali, masukkan bahan2 yang dikisar halus,serai dan lengkuas yang dititik agak2 dah naik bau..masukkan air asam jawa, and then kita masukkan garam dan gula (yang ni agak2 je,nanti bila dah masuk kacang leh tambah lagi kalau kurang umph).Sekarang kita masukkan kacang dan gaul rata…lepas tu kita tambah air sikit agak-agak 2 cawan okla,biarkan kuah kacang ni hingga pecah minyak dan sekali sekala kacau takut hangit bawah dia, rasakan masam manis dan masin nya, bila dah pekat tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan sate atau nasi himpit, senangkan.Jom cuba….
Resepi kuah kacang, Kuih muih, kuah sate
No comments:
Post a Comment