Bahan-Bahan
Sup
kepingan ayam bahagian tulang
bawang putih dihiris
halia dihiris
bawang besar dihiris
kulit kayu manis
1 batang bunga lawang
2 kuntum buah pelaga
4 biji
Cara Memasak :
1. Semua bahan di atas direbus sekali sehingga masak tanpa garam.
2. Ambil 2 cawan sup dan simpan.
3. Kemudian barulah ditambah garam secukup rasa.
4. Taburkan daun bawang dan daun sup untuk bau yang lebih enak.
Nasi
2 cawan beras (hidangan 4 orang)
2 cawan air sup (tanpa garam)
bawang besar dihiris
bawang putih dihiris
bunga lawang
2 kuntum kulit kayu manis
1 batang halia dihiris
buah pelaga 4 biji
Cara Memasak :
Sila tumis semua bahan dengan sedikit minyak sehingga garing kecuali sup dan beras
1. Masukkan beras yang telah dibasuh, bahan yang telah digoreng dan air sup ke dalam periuk, kemudian bolehlah dimasak (saya menggunakan periuk elektrik, untuk hasil terbaik)
2. Sila tambahkan sedikit gula dan garam
3. Ayam ambil 8 ketul ayam dan perapkan dengan bahan berikut : bawang besar,1/2 biji bawang putih,10 biji halia 1 inci.
4. Bahan ini di tumbuk halus kemudian dimasukkan kedalam ayam
5. Masukkan sos tiram sedikit kicap manis gaul semua sehingga sebati perap selama beberapa minit
6. Setelah itu barulah digoreng (sila simpan baki perapan ayam tadi untuk dimasak semula).
Sos baki perapan ayam
1. Ambil baki perapan tadi dan masak semula
2. Sila tambah bahan dibawah : sos tiram, kicap manis, kicap hitam, garam, gula
3. Tunggu sehingga mendidih dan angkat
4. Kemudian ambil ayam yang telah digoreng dan ketuk (cukup sekadar isi ayam tersebut pecah)
5. Ambil sos ini dan curahkan ke atas ayam tadi.
Sos merah
1. 8 biji cili hidup dikisar dengan sebiji bawang putih
2. air limau nipis (ambil 1/4 daripada sebiji limau)
3. garam,gula lagi lama diperap rasa semakin sedap (seeloknya dibuat pada malam hari)
Sayur
1. Seimbangkan nasi ayam dengan sayur seperti, timun, tomato buah dan juga salad.
No comments:
Post a Comment