Ingredients
1) Daging - dipotong kiub (500g)
2) Bawang Besar (2 biji)
3) Halia (1 inci)
4) Kayu Manis (1 batang)
5) Serbuk Jintan Manis (1 sudu besar)
6) Serbuk Lada Putih (1 sudu kecil)
7) Serbuk Kari Daging (2 sudu besar)
8) Serbuk Jintan Putih (1 sudu besar)
9) Minyak Sapi (1 1/2 sudu besar)
10) Minyak Masak (2 sudu besar)
11) Sos Cili (1/4 cawan)
12) Tomato Puri (1/4 cawan)
13) Pes Cili (1/2 cawan)
14) Kicap Pekat (4 sudu besar)
15) Gula (1 sudu kecil)
16) Garam (secukup rasa)
1) Daging - dipotong kiub (500g)
2) Bawang Besar (2 biji)
3) Halia (1 inci)
4) Kayu Manis (1 batang)
5) Serbuk Jintan Manis (1 sudu besar)
6) Serbuk Lada Putih (1 sudu kecil)
7) Serbuk Kari Daging (2 sudu besar)
8) Serbuk Jintan Putih (1 sudu besar)
9) Minyak Sapi (1 1/2 sudu besar)
10) Minyak Masak (2 sudu besar)
11) Sos Cili (1/4 cawan)
12) Tomato Puri (1/4 cawan)
13) Pes Cili (1/2 cawan)
14) Kicap Pekat (4 sudu besar)
15) Gula (1 sudu kecil)
16) Garam (secukup rasa)
Directions
Kisar hancur bawang besar dan halia bersama sedikit air.
Panaskan kuali dan masukkan minyak dengan rempah ratus. Tumis seketika hingga wangi.
Apabila naik bau, cairkan minyak sapi. Kemudian, masukkan bahan-bahan kisar dan pes cili.
Kacau rata dan masukkan gula.
Reneh hingga pecah minyak dan masukkan daging, sos cili, tomato puri, kicap dan sedikit garam.
Masukkan daun kari.
Masak di atas api kecil supaya daging meresap sebati bersama semua rasa.
Biarkan hingga kuahnya kering dan daging empuk, sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment