Thursday, November 4, 2010

kek lapis serawak

Bahan-Bahan:

250 gm gula halus

450 gm butter (pure butter )

220 gm tepung hongkong

100 gm horlick (perisa asli)

satu tin kecil Sri Kaya (Yeo's)

250 gm susu pekat manis

1 tbsp ovellete

1 tsp esen vanila

10 biji telur (gred B)

Cara:

1. Telur + gula + ovellete - dipukul sampai gebu dan masukkan sedikit air sejukl lebih kurang 50 g

2. Masukkan sri kaya, Horlicks dan tepung hongkong.

3. Butter dan susu dipukul di bekas yang berlainan (Jangan terlalu lama)

4. Campurkan adunan butter ke dalam adunan tepung. Masukkan esen vanila

5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian (4 senduk dibubuh warna merah, 4 senduk warna hijau dan selebihnya plain)

6. Bakar warna plain dalam 4 lapis (makna 4 kali) barulah bubuh warna merah hiaju selang seli) ulang sampai habis. Kemudian bubuh warna plain lagi sampai habis (guna api 250 darjah C (api atas)

7. Apabila semua sudah masak, kurangkan api kepada 190 darjah C, guna api bawah dan buka sedikit pintu oven, bakar lagi dalam 5-10 minit untuk mengering dan menggebukan kek.



No comments:

Post a Comment