Wednesday, November 17, 2010

Kerutup Darat




  • 1/2 kg daging steak *daging ros/filet yang lembut*
  • santan pekat
  • halia sebesar ibu jari
  • bawang merah besar 1 labu
  • bawang puteh seulas kecil
  • kunyit hidup 1 inci
  • sehiris lengkuas *hirisan nipis sahaja*
  • lada kering 3 - 4 tangkai
  • 1 asam keping/gelugur
  • 1/2 sudu besar rempah biji (ketumbar)
  • garam
  • gula
Cara:
  1. Tumbuk lada kering, lengkuas, halia, kunyit, bawang merah serta bawang puteh.
  2. Gaul dengan daging.
  3. Masak sampai hampir kering air baru dibubuh santan pekat, asam keping serta rempah biji.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Masak sampai agak naik minyak dengan menggunakan api yang kecil.
  6. Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment