Ayam Kicap - 6 ketul kepingan ayam diperap garam kunyit
- bawang merah besar 2 labu *sebiji untuk dimayang dan ditumis, sebiji lagi untuk dihiris sebagai hiasan*
- bawang puteh 1 ulas *dicincang halus*
- halia muda 2 inci *dihiris macam batang mancis*
- cili merah *dimayang sebagai hiasan*
- sos cili
- sos tomato
- kicap manis cap kipas udang
- setengah cawansedikit air masak
- dua tiga helai daun limau purut
Cara:- Goreng ayam hingga masak sempurna
- Guna kuali lain, tumis bawang merah yang dimayang, bawang puteh serta halia.
- Masukkan kicap tiga empat renjis diikuti dengan sesudu besar sos cili dan sos tomato
- Tambahkan sedikit air masak.
- Bila dah nampak cantik berkilat, masukkan ayam, balik2kan dalam kuah tadi.
- Masukkan lebihan air masak, hirisan bawang merah, cili merah dan daun limau purut. Kecilkan api.
- Biarkan kuah likat dan nampak naik minyak, baru ditutup api.
- Dah siap.... wangiiii bau ayam kicap tu bila dah masuk daun limau purut...
** nota: Tak perlu ditambah garam sebab rasa kicap dah secukup rasa ditambah dengan ayam goreng yang dah digaram-kunyit.
No comments:
Post a Comment