Bahan-Bahan:
8 biji bawang merah dikisar halus
3 biji bawang putih dikisar halus
1 peket serbuk kari daging
2 sudu besar cili giling atau cili boh
1 bungkus mee kuning dicelur
Tauge (50sen) dicelur
Sawi dicelur
Daun kobis dipotong
Daun kesum
1 batang bunga kantan dihiris kasar
Cili api
Bawang goreng
Sedikit air asam jawa
Garam Minyak untuk menumis
2 keping tauhu dan dipotong kecil
300g udang(mula-mula dibuang kulit, kulit udang di cuci sekali, dikisar halus, dan ditapis airnya)
200g isi kerang
300g daging
1 keping kek ikan(fishcake) dipotong
4 biji bebola ikan(fishball) dibelah empat
4 biji telur direbus
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air
Caranya:
Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.
Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa dan air rebusan kulit udang bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa.
Biar sehingga daging empuk.
Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, bunga kantan, daun kesum, daun kobis, kek ikan, bebola ikan dan baki santan.
Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.
Cadangan Hidangan:
Masukkan mee kuning, sawi,tauge, dan telur rebus ke dalam mangkuk.
Tuangkan kuah mee ke atasnya.
Hiaskan dengan cili api, daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment