bahan-bahan:
600gm mi kuning
100gm daging
100gm isi ayam
100gm udang
3-4 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
*sedikit udang kering (direndam dengan air panas)
2-3 senduk cili blender (ikut pedas)
3/4-1 cawan tomato sos
2 liter air
sawi
3-4 biji telur
gula
garam
3-4 sudu besar tepung gandum (pemekat)
2 tangkai cili merah dihirisbawang goreng
Cara
- Daging dan isi ayam di potong dadu dan dibersihkan.
- Blender bawang besar, bawang putih dan udang kering.
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bawang dan cili sehingga garing.
- Masukkan sos tomato.
- Masukkan daging dan ayam. Kacau2 sebentar.
- Masukkan air. Biar sehingga mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan udang.
- Pecahkan telur satu persatu.
- Setelah telur masak, masukkan sawi.
- Ambil 3-4 sudu tepung gandum bancuhkan dengan air(pekat seperti tepung goreng pisang).
- Masukkan ke dalam kuah tadi sambil kacau rata. Boleh lebihkan/kurangkan bancuhan tepung ini mengikut kepekatan kuah yang dimahukan.
- Biar mendidih dan tutup api.
- Hidangkan bersama mi yang telah dicelur, cili hiris dan bawang goreng
No comments:
Post a Comment