Friday, November 19, 2010

sup cendawan

recipe image


Bahan-bahan
At a glance
Sup
  • 2 atau 3 ulas bawang merah
  • 1 cawan cendawan butang
  • 1 cawan cendawan shitake
  • 1 cawan cendawan abalone
  • 4 batang saleri
  • 1 jug stok ayam
  • garam untuk perasa
  • 50g mentega
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 3/4 tin krim @ susu sejat
  • Cara
    1. Tumis bawang sampai wangi
    2. Masukkan semua cendawan ke dalam tumisan bawang
    3. Masukkan stok ayam dan saleri yang dipotong-potong
    4. Renehkan sampai mendidih
    5. Biarkan sejuk seketika. Setelah sejuk, kisar sampai semuanya hancur.
    6. Panaskan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau dengan kerap.
    7. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam campuran tepung-mentega.
    8. Masukkan susu sejat. Kacau sebentar dan sedia untuk dihidang.

    No comments:

    Post a Comment