Friday, November 12, 2010

Resepi SERUNDING DAGING


BAHAN-BAHAN:

500 gm daging direbus dan disiat halus

100 gm serbuk kari

50 gm jintan manis

50 gm jintan putih

50 gm serbuk ketumbar

100 gm cili kering yang telah dikisar

200 ml santan

250 ml minyak masak

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR:

3 cm lengkuas

3 cm halia

100 gm bawang merah

60 gm bawang putih

5 batang serai

60 gm kunyit hidup

CARA MEMASAKNYA:

1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.

2. Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.

3. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.

4. Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment