Friday, November 5, 2010

Singgang Daging

Masakkan yang sangat senang untuk disediakan, enak dimakan bersama sambal belacan ataupun sambal kicap..

Bahan-bahan:
250 g daging/tulang
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris
1/2 incin lengkuas ~ dihiris
1/2 sudu kecil ketumbar ~ ditumbuk kasar
1/2 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk kasar atau boleh gantikan dgn 2/3 biji cili api yg diketuk
1 keping atau secukupnya asam keping/gelugur
1 biji tomato ~ belah 2 @ 4 (kalau suka)
Garam dan gula
Air

Cara penyediaan:
1. Masukkan daging, bawang, halia, lengkuas, ketumbar dan lada hitam/cili api ke dalam periuk. Masukkan air dan rebus sehingga daging empuk.
2. Setelah daging empuk, masukkan asam keping, garam secukup rasa dan sedikit gula.
3. Setelah masakan telah secukup rasa, masukkan tomato dan bolehlah matikan api.

No comments:

Post a Comment